V Vrtcu Prevalje vsi sodelujemo v Predšolski bralni znački Petra Nosa. Zavedamo se, da skupno branje v družini in v vrtcu oz. knjižnici poglablja
medsebojne čustvene vezi in je dober začetek poti v svet knjige, literature …
Predšolska bralna značka v vrtcu ob upoštevanju načel sodelovanja s starši s spodbujanjem družinskega branja po kurikulumu podpira področji »jezik« in »umetnost«.

Mentorji branja:

  • osveščajo starše o pomenu branja in jih na različne načine motivirajo za branje,
  • pomagajo pri izbiri ustreznih kakovostnih knjig,
  • organizirajo skupne obiske splošne knjižnice idr.

Predšolska bralna značka se prepleta s siceršnjo predbralno vzgojo otrok v vrtcu, kar bogati tako delo v vrtcu kot kakovost življenja v družini. Spodbujanje družinskega branja je celoletna dejavnost, ki je usmerjena dolgoročno.

Z otroki listamo knjige, jim veliko beremo v vrtcu in doma, se o prebranem pogovarjamo, pripovedujemo, ustvarjamo … Otroci prinašajo knjige od doma in jih predstavljajo prijateljem, obiskujejo vrtčevsko knjižnico, šolsko knjižnico in knjižnico v kraju in se s tem navajajo, da je branje prisotnost v njihovem vsakdanu.

Vzgojiteljica v knjižnici v vrtcu, ki je za vrtčevske starše z otroki odprta vsak 1. ponedeljek v mesecu od 14.00 do 15.30 pomaga pri izbiri ustreznega gradiva.

Vsako leto pa obstaja tudi priporočilni seznam za Predšolsko bralno značko. Vabljeni, da ga pregledate, si kaj izposodite tudi s tega seznama in predvsem, da otrokom veliko berete in se o prebranem z njimi pogovarjate.

(Skupno 47 obiskov, današnjih obiskov 1)